EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
KAKO BOG ZAPOVEDA
Pisac:  Nikolo Amaniti

Izdavač:  Plato

ISBN:  978-86-447-0395-2

Prevodilac:  Biljana Janković

Broj stranica:  425

Format:  21cm

Povez:  Meki

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2007

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:6.50  €
Sa popustom: 5.85 €
   

U ravnici natopljenoj kišom, u pustari na kraju svijeta, gdje se njive i rijeke miješaju sa hangarima, žive otac i sin, Rino i Kristijano Cena. Njih dvojica čine cijelu porodicu, zato što ih je žena i majka napustila. Rino je nezaposlen, nasilan, alkoholičar i nacista, stalno na oku socijalne službe, koja prijeti da će mu oduzeti starateljstvo nad sinom. Ne može se smatrati modelom oca, ali jedno je sigurno: voli svog sina više od svega. Kristijano je učenik osnovne škole, nema prijatelja iz razreda, sviđaju mu se djevojčice, ali želi da ostavi utisak "tvrdog momka", koji je iznad svega. On mora sam da se suoči sa svijetom u kojem su svi neprijatelji među sobom, gdje svi znaju da skrivaju svoje slabosti da bi pokazali svoje pesnice. Rino voli Kristijana i uči ga nasilju i kultu snage.

Uz njih životare i Četiri Sira i Danilo Aprea, najbolji prijatelji Rina Cene. Četiri Sira je seoska luda, čovjek koji je svašta pretrpio u životu, pa i udar struje visokog napona, koja mu je ostavila tikove i jednu kraću nogu. Danilo Aprea ima problema s alkoholom, koji su nastali zbog osjećaja krivice što nije uspio da spasi trogodišnju ćerku. Iako opisani zabavno i ironično, Amaniti je surov i dodeljuje im tragičnu sudbinu.

Svi oni žive u tipičnoj italijanskoj provinciji, malom mjestu Varano, koje dobro skriva porodične svađe, a pokazuje bogastvo i moć "dobrih" porodica. Jednoga dana odlučuju da je došao trenutak da preokrenu svoje živote. Plan je jednostavan: opljačkati bankomat.

Protagonisti ove apokaliptične bajke se nađu u jednoj olujnoj noći, prepunoj kajanja, u kojoj se rijeke izlivaju, a blato kao da sahranjuje svaku nadu. Ali iz tame izranja jedna plava djevojčica koja oslobađa neku mračnu silu i zauvijek mijenja njihove sudbine…

U slijepoj brutalnosti života ili u njegovoj tragikomičnoj normalnosti, junaci ovog romana su bića u potrazi za sopstvenim bogom.

Amaniti je direktno, efikasno, jednostavno protiv svih: protiv hipokrizije građanske svijesti, protiv televizije koja prikazuje savršeni svijet koji ne postoji, protiv stila života malih sela koji potkresuje krila onima koji nemaju mogućnosti da izađu iz njih, protiv jalove religijske svijesti...

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: