EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
DUHOVI NAD BALKANOM
Pisac:  Gordana Kuić

Izdavač:  Alnari

ISBN:  9788677104702

Broj stranica:  325

Format:  20cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2010

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:6.80  €
Sa popustom: 6.12 €
   

Miris kiše na Balkanu, Cvat lipe na Balkanu, Smiraj dana na Balkanu, natkrilili su Duhovi nad Balkanom. Jedna od najpopularnijih i najtraženijih trilogija u srpskoj književnosti posljednje decenije (fenomen je utoliko zanimljiviji što je trilogija koliko srpska toliko jevrejska, sefardska) dobija svoje neočekivane finale: okončava se tetraloški, neobičeno, fantazmagorično, onostrano, zatvarajući krug ne samo balkanske epopeje mnoštva romansijerskih junaka, već i sudbinski krug naciona prognanog iz Španije prije pola milenijuma.

Gordana Kuić je kao pisac sazrijevala zajedno sa svojim djelom, koje je započela kao dug sebi, svojoj porodici, narodu svog porijekla. Kada je ispripovjedala ono što je znala, otvorio se pred njom nepregledan prostor onoga što sluti, nazire, mašta i priziva, iz prošlosti i budućnosti. Zato je glavni junak Duhova nad Balkanom Huan Garsija de Olivares, lik koji se kroz trilogiju pomaljao kao sjenka, san, igra, nesvjesno i podsvjesno priviđenje, da bi u romansijerskoj završnici bio ključ za razumjevanje prošlosti i spisateljičin alter ego u upravljanju budućnošću. 
Duhovi nad Balkanom su jedna smiješna i tužna, raspusna i kontrolisana umjetnička igra, prepuna prepoznatljivih zakona sadašnjosti koja jeste prizvala valjda sve duhove svoje bremenite prošlosti, ali možda baš tako i zato umogostručila svoju odgovornost i neizvjesnost nad budućim.
Najnoviji roman Gordane Kuić i liči i ne liči na njene prethodne knjige. Vjerujem da će zato i sačuvati dosadašnju književnu publiku, i pridobiti neke nove i drugačije, literarno zahtjevnije čitaoce.“ Ljiljana Šop, književna kritičarka

 

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: