EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
FAJRONT U SARAJEVU
Izdavač:  Laguna

ISBN:  9788652115648

Broj stranica:  383

Format:  20cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2014

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:600.00  din
Sa popustom: 540.00 din
   

Dr Nele Karajlić je jedan od najdragocjenijih insajdera još neispričane priče o Jugoslaviji, koja je cijela igrala rokenrol, čak i u nedjelji kad je otišô Hase i kada je crkô Maršal i kada nam se ženio Vukota! Pred nama je neodoljivo ispričana priča o odrastanju, sazrijevanju i starenju u jednoj zemlji koja se krvavo raspala, a onda formirala slobodnu teritoriju u našim sjećanjima.

Fajront u Sarajevu je teško, pomalo bolno, svakako setno prebiranje po uspomenama jednog od Sarajlija koje su taj grad u Titovoj Jugoslaviji učinile posebnim. Novi primitivizam je Sarajevo izbacio iz zglobne čašice, učinio ga drugačijim, dao mu oreol avangarde, a najveća zvijezda tog pokreta bio je dr Nele Karajlić.

Ovo je njegova priča, iskrena, duhovita, priča bez koje predratno Sarajevo, grad raje i papaka, nije moguće razumjeti do kraja. U tom kazivanju Nele je sanjar o sunčanoj strani ulice, naivac, žrtva, vizija koja hoda, nepresušni izvor ideja, hrpa straha. Unutar korica Fajronta u Sarajevu saznaćete neke od detalja neophodnih da u potpunosti shvatite ko su bili, ili ko su danas, Sarajalije bez čijih imena, stvaralaštva i karijera, Sarajevo ne bi pamtili ni po čemu drugom do po Sarajevskom atentatu.

Taj i takav život mogao je da se kreće, i kretao se, samo od linije šesnaesterca fudbalskog kluba Vratnik, davnih 70-ih, do Prvog koronarnog odjeljenja Urgentnog centra u Beogradu, 40-ak godina kasnije. Sve što se važno odigralo između te dve stvarne i vremenske linije naći ćete u ovoj knjizi.

„Kažu da se autobiografije pišu u momentu kada se karijera bliži kraju. Meni je 22. maja 2011. blizu kraja bio život. Sreća, pretekao sam, ali sam se nakon izlaska iz bolnice zarekao da ne smijem dozvoliti da odem sa ovoga svijeta a da ne ispričam priču koju nosim u sebi, ne zato što sam ja neka interesantna ličnost, već zbog toga što je u vrijeme kad sam ja živio svijet bio lud i zbunjen. Iza mene ostaju dva društvena sistema, tri rata, dvije karijere i bezbroj prijatelja i poznanika koji su ukrasili ono što je 22. maja 2011. moglo da nestane. Ova knjiga nije samo priča o meni, rok muzici, Zabranjenom pušenju, novom primitivizmu, nadrealistima, socijalizmu i kapitalizmu, o fudbalu, Želji, kulturi, Bosni, Jugoslaviji, osamdesetim, mojoj porodici, prijateljima, drugu Titu i njegovim nasljednicima, o Srbima, Hrvatima, Bošnjacima, bratstvu i jedinstvu, mržnji i nepovjerenju... Ovo je priča i o mom rodnom gradu i svemu onome što me za njega veže i od njega odvaja“ Nele Karajlić

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: