EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
EVROPA U ZAMCI
Pisac:  Klaus Ofe

Izdavač:  Službeni glasnik

ISBN:  978-86-519-0585-1

Prevodilac:  Vanja Savić

Broj stranica:  128

Format:  15 x 23 cm

Povez:  Broš

Pismo:  latinica

Godina izdanja:  2016


Cijena:828.00  din
Sa popustom: 745.20 din
   
Vremensko poklapanje nerijšene dužničke krize i njenih posledica po rast i zaposlenost, širenje terorističke taktike samoubilačkih misi­ja s nihilističkom estetikom nasilja, pokretanje ogromnog talasa iz­bjeglica, uvučenost Rusije, Turske i SAD u vojne sukobe, svake sa svo­jim agendom, koje su međusobno u neskladu, rušenje šengenskog režima otvorenih granica kao jednog od najznačajnijih i najpopu­larnijih postignuća evropskih integracija, nesposobnost EU da kon­troliše spoljne granice i suverenitetske sumnje, problemi proširenja na istok ili pristupanje istočnih zemalja (ukupno 11 država, zaključ­no sa Hrvatskom 2013), demokratski deficit i, konačno, Bregzit iza­zvali su strah i nesigurnost kako starih članica, tako i evropske „pe­riferije“, suočavajući EU s najvećim izazovima do sada. Dominiraju interesi članica, identitetska pitanja i strasti koje ih pokreću. Politič­ki preduzetnici (uglavnom novih desničarsko-populističkih strana­ka) koriste ovu krizu za političku mobilizaciju, a sve ih je više čak i u Evropskom parlamentu.
 
Autora brine to što je „kriza u velikoj mjeri paralizovala ili ućutkala snage i izvore konstruktivnog obnavljačkog akterstva sposobnog da sprovede u djelo strategije i promjene kojima se kriza može prevazići, a njeno ponovno pojavljivanje spriječiti“.
 
Evropska unija se nalazi na raskršću između nečeg znatno boljeg i ne­čeg znatno goreg od očigledno neodrživog statusa quo.
 
Ne pomaže mnogo da se zagovaraju poželjni strateški zadaci ako ni­smo u stanju da ukažemo na aktera koji je istinski voljan i sposoban da ih obavi. Dokle god nemamo odgovor na ovo drugo pitanje, nismo samo u krizi već smo i u zamci. Zamka se može definisati kao stanje koje je bolno i nepodnošljivo onima koji su u njemu uhvaćeni, ali u kome istovremeno ne postoji mogućnost pokreta, u kome su putevi za izlaz blokirani, a snage koje mogu da donesu oslobađanje slabe i nesi­gurne. Aktera još uvek nema na pozornici koja je puna zamki.
 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: