EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
FOTELJA NA SENI
Pisac:  Amin Maluf

Izdavač:  Laguna

ISBN:  978-86-521-2428-2

Broj stranica:  280

Format:  13 x 20 cm

Povez:  broš

Pismo:  latinica

Godina izdanja:  2017

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:14.60  KM
Sa popustom: 13.14 KM
   

Četiri veka francuske istorije.

Naciju ne čini to što ljudi govore istim jezikom ili pripadaju istoj etničkoj grupi, nego to što su zajedno uradili velike stvari u prošlosti i što žele da urade još mnoge druge u budućnosti. Ernest Renan

Amin Maluf u ovom djelu putuje kroz istoriju svoje usvojene domovine iz 29. fotelje Francuske akademije, koju zauzima od 2011. godine. Pripovjedajući nam o osamnaestorici koji su se smjenjivali na njegovom mjestu još od vladavine Luja XIII i kardinala Rišeljea, autor ne samo što ispisuje taj „djelimično izmišljen rodoslov“ nego i slika burna vremena u kojima su oni živeli: dvorske intrige, sukobe ideja, revolucije, ratove. Prvi „besmrtnik“ utopio se u Seni, pretposljednji je počinio samoubistvo u svom stanu s pogledom na Senu, a sama Akademija blista na obali Sene. 

Maluf nam veštim perom dočarava čudesne prizore iz života akademikâ, nekih zaboravljenih poput Kajave, koji u svoj prsten bješe ugradio jedan Molijerov zub, ili čuvenih kao što je Volter i njegov doček u Parizu po povratku iz izgnanstva – sočne anegdote, potresne sudbine, burleskne pustolovine, pikantni citati, komične pjesmice, prefinjeni humor, sve se ujedinilo da pruži zadovoljstvo čitanja.

Iz fotelje na Seni Maluf sa toplinom udahnjuje život znamenitim „precima“, tim lučonošama svojih vijekova čija se djela susreću u zajedničkoj borbi za bolje čovječanstvo, i podsjeća na svjetle trenutke prošlosti Francuske, koja u neprestanim previranjima i preobražajima ne gubi svoju veličinu, duh i sjaj.

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: