EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
MOMO
Pisac:  Mihael Ende

Izdavač:  Mono i Manjana

ISBN:  9788676080564

Prevodilac:  Drinka Gojković

Broj stranica:  260

Format:  21cm

Povez:  Tvrdi

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2011

Mjesto izdanja:  Beograd


Cijena:20.60  KM
Sa popustom: 18.54 KM
   

Kad počnemo da čitamo priču o avanturama djevojčice čupavice Momo, u prvi mah se zapitamo – pa zar se bajke ne pišu samo za malu djecu? Jer ono što se u knjizi zbiva odista je po mnogim svojim osobinama bajkovno: već sama glavna junakinja ne pripada baš sasvim ovom, nama bliskom, svagdašnjem svijetu, a njeni doživljaji pogotovu su takvi da ih ne možemo smjestiti među dogodovštine u kojima bismo kao učesnike lako zamislili i sebe same. Iz svijeta bajke potiču, zatim, i ona siva gospoda koja se zavjerila da ljudima otmu vrijeme – ono vrijeme što se poklanja drugima umjesto da se upotrebljava za obavljanje raznih "korisnih" djelatnosti; (a sve korisne djelatnosti, ako se obavljaju sebe samih radi, a ne na radost i korist onih koje volimo, brzo postaju i bespotrebne i besmislene). Tako nam priča o Momo kroz svoju bajkovnu formu postavlja pitanje šta je to vrijeme. Djevojčica Momo ni sama to ne zna sasvim jasno, ali osjeća koliko je ono važno, pa se upušta u zamršeni okršaj sa sivom gospodom – onim čudnim kreaturama koje pokušavaju da ga ugroze. Tajna, značajna i za njih i za ljude, leži u tome što je "vrijeme život, a život stanuje u srcu". Momo se, dakle, bori za život sam, za ono što predstavlja njegovu, prvu i pravu vrijednost. I sad počinjemo da shvatamo da ova bajka nije baš sasvim bajka. Jer stara je istina da granicu između stvarnog i nestvarnog, istinskog i izmišljenog ne treba povlačiti odveć strogo i oštro; govoreći "nestvarnim jezikom" i na "nestvaran način", često o stvarnom naučimo više negoli kada stvarnost gotovo opipljivu vidimo pred sobom.
Baš to nalazimo i kod Mihaela Endea: što dalje čitamo, više se uvjeravamo da nam on ipak govori o našem, a ne o nekom potpuno izmišljenom, potpuno novom, potpuno različitom svijetu. Pa uviđamo da se ni bajke ne pišu samo za malu djecu, jer – Ende, doduše, želi da nas zabavi, ali ne i da nas uspava. On bi zapravo htio da nas razbudi i uznemiri: svojom fantastičnom pričom saopštava nam nešto sasvim ozbiljno. Jesmo li – i koliko – izgubili sposobnost da svoje vrijeme, svoju pažnju, svoju ljubav istinski poklanjamo jedni drugima? Da li smo još u stanju da uvidimo kako i ono što radimo i ono što postižemo gubi vrijednost ako nas odvaja od ljudi s kojima živimo, ako nas iz našeg svijeta odvodi u neki lažan prostor naše sopstvene – samo na izgled korisne – koristi?

 "Sve sam vam ovo ispričao kao da se već dogodilo. A mogao sam da ispričam i tako kao da će se dogoditi tek u budućnosti" – reći će pisac na kraju knjige. Upozoravajući na opasnost, on će djeci povjeriti da čuvaju prave vrijednosti života.

 

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar
 
Iz istog žanra:
Čitaoci koji su čitali ovu knjigu čitali su i: