EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
Dragomir Acović
Dragomir Acović (1943.) je jugoslovenski i srpski arhitekta, istoričar umjetnosti, heraldičar, član krunskog vijeća, predsjednik krunskog savjeta i kancelar ordena kraljevskog doma Karađorđevića.
Osnovnu školu i gimnaziju je pohađao u Beogradu. Nakon završene gimnazije upisuje dva fakulteta, arhitektonski i filozofski. Tokom studija odlučuje se za arhitekturu na kojoj i diplomira 1967. godine kod profesora Stanka Kliske. Tada prekida studije istorije umjetnosti. Od 1968. do 1970. godine bio je zapošljen u građevinskom preduzeću “Novi Beograd”, kao pripravnik u Odjeljenju pripreme radova, potom kao inženjer gradilišta na više objekata (“Testera” na Konjarniku I) a potom i kao šef gradilišta (“Beogradska pivara” i “soliteri Banovo Brdo”). Od 1970. do 1972. postavljen je za nadzornog organa Odeljenja za investicionu gradnju na Opštini Čukarica. Od 1972. do 1985. godine, zapošljen je u preduzeću za projektovanje i inženjering “Arhitektura i urbanizam” kao Šef Arhitektonskog biroa, potom Glavni tehnolog a zatim i Glavni projektant za projekte u inostranstvu. Od 1985. do 1992. godine, bio je direktor marketinga u Preduzeću za projektovanje i konsalting “Biro 71”. Od 1992. godine je suvlasnik preduzeća „Grifon“ koje se bavi konsaltingom, projektovanjem i inženjeringom. Od 2000. do 2011. godine bio je glavni arhitekta na izgradnji i unutrašnjoj dekoraciji Hrama Svetog Save. Godine 1991. sa još jedanaest intelektualaca osnovao je Srpsko društvo za heraldiku, genealogiju, veksilologiju, i faleristiku „Beli Orao“. Dugi niz godina bio je predsjednik, glavni herold i ko-predsedavajući Registra grbova i urednik „Stematografije“, a danas je počasni predsjednik. 
Član je krunskog vijeća od 1988. godine i predsedavajući krunskog savjeta, kraljevskog doma Karađorđevića. Februara 1991. godine, njegovom zaslugom regulisano je Memorandumom o kraljevskim jugoslovenskim i srpskim ordenima, status o sadašnjnoj i budućoj upotrebi.