EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
 
 
O nama

Objavljivanje i novi prevodi temeljnih djela svjetske književnosti uvijek predstavljaju važan kulturni dogaÄ‘aj. Izdavačka kuća Nova knjiga  iz Podgorice je do sada objavila više stotina izdanja u petnaest  različitih biblioteka. MeÄ‘u izdanjima Nove knjige nalazi se impoznatan broj ključnih romana koji su obilježili cjelokupno ljudsko književno iskustvo. MeÄ‘u njima su najznačajnija djela Dostojevskog i Kafke, Džojsa, Servantesa, Tolstoja, Mana, Stendala, Foknera, Vajlda, Kamija, Novalisa, Harper Li, Umberta Eka, pisaca latinoameričkog kruga poput Vargasa Ljose, Garsije Markesa i Kortasara... Impresivan broj izdanja razvrstan je u preko petnaest biblioteka.

Djelatnost Nove knjige ne iscrpljuje se isključivo u izdavaštvu. Može se slobodno reći da je ta djelatnost suštinski vezana uz fenomene knjige i književnosti u gotovo svim aspektima i odjecima tih riječi. U tom smislu, izdavačka kuća Nova knjiga takoÄ‘e organizuje brojne književne programe, predstavljanje značajnih imena svjetske književnosti, predavanja i tribine sa najznačajnijim književnim kritičarima i profesorima sa eminentnih univerziteta.

Izdavačka kuća Nova knjiga je organizator Zimskog salona knjiga u Podgorici, kao i brojnih drugih književnih i kulturnih manifestacija. Do sada je, takoÄ‘e, omogućila domaćoj publici susret sa skoro svim najvažnijim regionalnim autorima kao i sa planetarno poznatim imenima poput nobelovca Marija Vargasa Ljose, Tonija Parsonsa, Tarika Alija, Ljudmile Petruševske, Klaudija Magrisa…

Nova knjiga je u široj javnosti svakako prepoznata i kao saorganizator jedne od najposjećenijih kulturnih manifestacija u Crnoj Gori. U pitanju je MeÄ‘unarodni podgorički sajam knjiga koji se u kontinuitetu održava već preko jedne decenije, te privlači najznačajnije pisce, autore i urednike izdavačkih kuća iz zemlje i regiona.

U sklopu Nove knjige posluju Gradske knjižare, koje su snadbjevenije  sa više od 30.000 naslova, kako domaćih izdavača, tako i izdavača iz regiona i šire. Knjižare se nalaze u Podgorici, Nikšiću, Budvi, Igalu, Tivtu i Petrovcu. Sva izdanja Nove knjige i većinu knjiga ostalih izdavača mogu se naći i poručiti preko zvaničnog sajta izdavača: www.novaknjiga.com .