EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
 
 
Haruki Murakami

HARUKI MURAKAMI (1949.) rođen je u Kjotu, ali je veći dio svog odrastanja proveo u Kobeu. Njegov je otac bio budistički svećenik, a majka kćer veletrgovca iz Osake. Oboje su predavali japansku knjievnost.

Unatoč toj činjenici, Murakamija više interesira američka knjievnost, što ga i izdvaja iz glavne struje japanske knjievnosti.

Studirao je dramu na Sveučilištu Waseda u Tokiju, gdje se i upoznao sa svojom budućom enom, Yoko. Njegovo prvo zaposlenje bilo je u trgovini gramofonskih ploča. Nakon završenog studija 1974. godine otvara jazz bar „Peter Cat“ u Tokiju, koji radi sve do 1982. godine. Tema mnogih njegovih romana, kao i sami naslovi povezani su s muzikom.

Murakami je započeo s pisanjem u svojim ranim tridesetim godinama. Kako je sam rekao, gledajući košarkašku utakmicu odjednom je osjetio neobjašnjivu inspiraciju za pisanjem svog prvog romana (Hear the Wind Sing,1979.). Nekoliko narednih mjeseci pisao je samo nekoliko sati nakon završenog radnog dana u baru, tako da je uspijevao samo pisati kratka poglavlja. Nakon što ga je završio, roman je poslao na jedini natječaj koji je htio prihvatiti rad takve duine i osvojio je nagradu.

Svjetski poznat Murakami postaje objavljivanjem Norveške šume (Norwegian Wood), nostalgične priče o gubitku i seksualnosti. Milijun kopija prodano je u Japanu Među mladim Japana Murakami je postao superzvijezda. Predaje, između ostalog, na Sveučilištu u Pristonu. Baš u to vrijeme i nastaju romani Igraj, igraj, igraj i Juno od granice, zapadno od sunca (South of the Border, West of the Sun).

Prevodio je na japanski Ficderalda, Karvera, Irvinga, Selindera i druge američke pisce. Nakon višegodišnjih perioda provedenih u Americi i Evropi, sada ivi u Japanu, a angaovan je kao gostujući profesor na Univerzitetu Prinston u SAD.