EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
 
 
Mič Elbom
MIČ ELBOM (Mičel Dejvid Elbom, 1958.), američki je bestseler autor, novinar, scenarista, dramaturg, radio je i kao televizijski voditelj, muzičar i filantrop. Njegove knjige prodate su u preko 28 miliona primeraka širom svijeta.
Prvi Elbomov bestseler bio je roman-biografija fudbalskog trenera Boa Šembeklera iz 1989. godine. 
Sledeća njegova knjiga, objavljena 1993, Fab Five: Basketball, Trash Talk, The American Dream, takođe je postala Njujork tajmsov bestseler 1994. 
 
Knjiga Utorak s Morijem objavljena je 1997. godine bez ikakve pompe. Polako, zahvaljujući preporukama „od usta do usta”, knjiga je počela lijepo da se prodaje, a onda je uslijedilo Elbomovo kratko pojavljivanje u šou-programu Opre Vinfri, nakon kojeg se knjiga vinula među Njujork tajmsove bestselere u oktobru te iste godine. Šest mjeseci kasnije, knjiga je na istoj listi dostigla prvo mjesto, a zatim je 205 nedelja na toj listi i ostala. Knjiga Utorak s Morijem je prodata u preko 14 miliona primjeraka, a prevedena je na 41 jezik. Opra Vinfri je producirala televizijski film Utorak s Morijem za TV stanicu Ej-Bi-Si, u kojem glavne uloge igraju Henk Azarija i Džek Lemon. To je bio najgledaniji TV film 1999, a nagrađen je sa četiri Emija. 
 
Godine 2003, Elbom je napisao roman Pet ljudi koje srećeš u Raju, sa kojim se ponovo našao na bestseler listi Njujork tajmsa. Knjiga je prodata u više od 10 miliona primjeraka, a prevedena je na 35 jezika. 
Pored svih aktivnosti kojima se veoma uspješno bavi, Mič Elbom nalazi dovoljno snage i vremena i za dobrotvorni rad. Osnivač je brojnih organizacija i fondova koji se bave pribavljanjem sredstava za pomoć beskućnicima, djeci bez roditeljskog staranja, siromašnima…