EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
 
 
Rik Jensi

RIK JENSI, američki autor, dobio je nekoliko priznanja za svoj rad iz oblasti fantazije i naučne fantastike.

Rođen je u Majamiju na Floridi. Napisao je prvu kratku knjigu kada je bio u sedmom razredu. 1991. Jensi je aplicirao za državni posao i zaposlen je kao agent u IRS (Internal Revenue Service), gdje je radio 12 godina.

Dok je radio u IRS-u, u slobodno vrijeme je pisao scenarije. Na prijedlog njegove supruge, jedan od scenarija postao je njegova prva objavljena knjiga: Gori u otadžbini  (A Burning in Homeland).

Nakon uspjeha sa prvom knjigom, Jensi je dao otkaz u IRS-U 2004. da bi se posvetio samo pisanju. Kasnije tokom godine, objavio je knjigu  Priznanje poreskog službenika (Confessions of a Tax Collector), koja opisuje njegovo vrijeme provedeno u IRS-u.

Nakon toga, Jensi je počeo da piše dva serijala, jedan za odrasle, a jedan za djecu.

Djelo koje je zaradilo nekoliko nagrada, Alfred Krop, govori o tinejdžeru koji je spasio svijet kada je došao u posjed mača kralja Artura, Ekskalibura, progonjen od strane tajnog viteza, koji je mač sakrio prije mnogo vijekova. Serijal ima tri knjige.

2010. Jensi je završio prvu knjigu Monstrumologične serijeMonstrumologist series), koja govori o doktoru i njegovom mladom pomoćniku, koji putuju svijetom bježeći od čudovišta. Serijal ima četiri knjige.

2013. je objavljena Jensijeva sljedeća triologija Peti talasThe 5th Wave). Knjiga je odmah postala bestseler. U njoj pratimo šesnaestogodišnju  djevojčicu Kejsi koja pokušava da preživi invaziju vanzemaljaca, koji su Zemlju vratili u kameno doba, i da pronađe svog brata, Sema. Serijal se sastoji od tri knjige: Peti talas, Beskrajno more i Posljednja zvijezda.