EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
 
 
Paulo Koeljo

PAULO KOELJO je rođen u Rio de Žaneiru 1947. godine. Vodio je izuzetno zanimljv život. Duh pobune odredio je njegovu mladost: bio je hipik, pisao je tekstove za pjesme nekolicine čuvenih brazilskih pop zvijezda, uključujući i Elisa Reginu i Raula Seišasa. Kratko poslije toga zaposlio se kao novinar.
Paulo Koeljo je proučavao magiju i okultizam od svoje 25. godine. Pošto je pješice prešao put hodočasnika dug 830 km do Santjaga de Kompostele, napisao je 1986. godine knjigu Dnevnik jednog čarobnjaka, koja je ubrzo postala bestseler u Brazilu. Knjiga Alhemičar se našla na New York Times bestseler listi 427 nedelju zaredom kao najprodavanije broš izdanje.

Nakon Alhemičara, koji je njegov prvi svjetski bestseler, Koeljo je još objavio: BridaMaktub, Na obali reke Pjedre sedela sam i plakala, Peta gora, Priručnik za ratnika svetlosti , Veronika je odlučila da umre, Đavo i gospođica Prim, Anđeo čuvar, Pobednik je sam, Alef, Jedanaest minuta, Zahir, Veštica iz Portobela, Rukopis pronađen u Akri, Preljuba, Špijunka. Deset godina su svi romani Paula Koelja zauzimali najviša mjesta na listama bestselera širom svijeta. Prema francuskom magazinu Lire rangiran je kao drugi najprodavaniji pisac svijeta (mart 1999). Nominacija je zasnovana na relevantnim bestseler-listama u velikom broju zemalja na svim kontinentima.

Kritika je posebno naklonjena njegovoj poetici, realističnom i filozofskom stilu pisanja, i simboličnom jeziku koji se ne obraća našem razumu, već našim srcima.
Pored knjiga, piše i nedeljne kolumne u mnogim svjetskim listovima.

Povjerena mu je dužnost specijalnog savjetnika Uneskovog programa: Duhovno ujedinjavanje i interkulturološki dijalog, a pristupio je i Upravnom odboru fondacije Švab za socijalna pitanja.
On je prvi autor nemuslimanske vjeroispovesti od islamske revolucije 1979. koji je pozvan na razmjenu ideja u Iran.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, čak 115 međunarodnih: Bambi (Njemačka 2000), Kulturni dijalog (dodeljuje Budimpeštanski klub, Njemačka 2001), Dvadeset treća internacionalna nagrada Italije (2001), nagrada Kristalno ogledalo (Poljska 2000), Vitez legije časti (Francuska 2000), nagrada Kristal Svjetskog ekonomskog foruma (1999), Zlatna medalja Galicije (Španija 1999), Nosilac ordena Rio Branko (Brazil 1998), Međunarodna nagrada Flajano (Italija 1996), Vitez umjetnosti i književnosti (Francuska 1996), Nagrada čitateljki časopisa El (Francuska 1995).

Paulo Koeljo je ujedno i najpraćeniji pisac na društvenim mrežama (prati ga ukupno 44.60 miliona pratilaca).


Njegove knjige imale su presudan uticaj na živote miliona ljudi. - Njujork Tajms

Djela Paula Koelja prevedena su na 83 jezika i prodata u tiražu od ukupno +230 miliona primjeraka.