EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
 
 
Ksenija Popović

Ksenija Popović ( 18.02.1977. ) je prva žena - romanopisac u Crnoj Gori. Autorka je romana "Dječak iz vode" i "Uspavanka za Vuka Ničijeg".

Rođena je u Podgorici, odrasla u Italiji i SAD-u. Sa Milanskog Katoličkog Univerziteta donijela je dvije diplome - Profesora engleskog jezika i književnosti i španskog jezika i književnosti.

Prve tekstove objavila je početkom 90-ih kao kolumnista dnevnog lista Pobjeda. Kratko je radila kao novinar na televiziji IN, a zatim je 2006. godine otputovala u Madrid kao Prvi Sekretar u Ambasadi Srbije i Crne Gore. Nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, postala je diplomata u crnogorskom Ministarstvu inostranih poslova. Tokom diplomatske službe bila je na čelu konzularnog odjeljanja crnogorske ambasade u Rimu.

Roman "Dječak iz vode" napisala je sa osamnaest godina, ali ga je objavila tek 2004. godine u ko-ediciji beogradske Narodne knjige i podgoričkih Vijesti. Drugo izdanje objavila je, iste godine, izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice. Dječak iz vode je osvojio nagradu „Isidorinim stazama“ za najbolji ženski roman, a 2004. godine bio je najprodavaniji roman u Crnoj Gori. Crnogorska rediteljka Marija Perović snimila je film Gledaj me po motivima iz romana Dječak iz vode.

Ksenija Popović je bila dio uređivačkog tima Nove knjige koji je objavio monografiju Crna Gora - Zemlja legendi 2007. godine.

2007. godine objavila je Gramatiku italijanskog jezika. Autor je bloga "Nedovršena rečenica".

2012. godine objavila je roman "Uspavanka za Vuka Ničijeg", kojim je potvrdila izuzetan spisateljski talenat i lični senzibilitet prema teškim socijalnim pitanjima koja su u zatvrenim sredinama, poput crnogorske, najčešće zapostavljena.

Ksenija Popovic je udata i ima dvoje djece.