EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
 
 
Autori
DŽON GRIŠAM rođen je 8. februara 1955. godine u Džonsborou, državi Arkanzas. Kada je imao dvanaest godina njegovi roditelji sa petoro djece, preselili su se u Misisipi. Kao dječak maštao je da postane profesionalni bejzbol igrač. Kako nije imao predizpozicije za tu svoju dječačku ambiciju, poslije vrlo napornih i teških poslova kojima se bavio, a bio je između ostalog i građevinski radnik, upisao je studije prava na Državnom univerzitetu Misisipija i diplomirao 1981. godine. Deset godina se bavio advokaturom, uža specijalnost mu je bila odbrana optuženih za krivična djela. To iskustvo i poznavanje te oblasti prava svakako će imati ogroman uticaj na knjige koje će napisati i postati najčuveniji pisac pravosudnog trilera ne samo u SAD, već i u drugim zemljama širom svijeta. Kao mlad kadar i pripadnik Demokratske stranke izabran je 1983. godine u Predstavnički dom države Misisipi i tu dužnost će obavljati do 1990. godine.
SILVIJA DEJ (1973.) je autorka koja se s više desetina romana, nalazi na top-listama najprodavanijih knjiga časopisa New York Times i USA Today, a isti uspjeh postiže i u svijetu. Radno iskustvo je sticala baveći se raznim poslovima, od rada u zabavnom parku do posla ruskog lingviste/ispitivača u Obavještajnoj službi Vojske Sjedinjenih Američkih Država. Sada je u potpunosti posvećena pisanju. Publishers Weekly njena djela naziva „uzbudljivom avanturom“, dok Booklist piše da su „bezobrazno zabavna“. Prava na prijevod njenih priča prodata su u više od trideset zemalja sveta. Osvojila je mnoge nagrade za svoj rad. Više puta je bila finalistkinja izbora za prestižnu nagradu RITA Award of Excellence za najboljeg autora ljubavnih romana u Sjedinjenim Američkim Državama.
ALBER KAMI (1913.-1960.), nobelovac i veliki francuski pisac, rođen je u porodici siromašnog zemljoradnika u Alžiru. Otac je, ubrzo po dječakovom rođenju, poginuo u čuvenoj bici na Marni u Prvom svjetskom ratu. Kamijevo školovanje i kasnije studije na Filozofskom fakultetu u Alžiru protekli su u svakodnevnoj borbi za opstanak. Kao student je morao sam da zarađuje te udara pečate na vozačke dozvole u alžirskoj prefekturi, prodaje automobilske djelove i bilježi barometarski pritisak u meteorološkoj stanici. Kami zatim radi u alžirskoj radio-stanici, interesuje se za pozorišnu umjetnost, a jedno vrijeme radi i sa vlastitom pozorišnom trupom. Do sedamnaeste godine, kada mu je dijagnostikovana tuberkuloza, aktivno se bavio fudbalom igrajući na poziciji golmana.
DR EBEN ALEKSANDER III (1953.) već dvadeset pet godina bavi se praktičnim i akademskim radom na polju neurohirurgije. U svom radnom vijeku susreo se sa stotinama pacijenata koji su pretrpeli ozbiljne izmjene nivoa svijesti uslijed kome. Na akademskom planu, potpisan je kao autor ili koautor u preko 150 objavljenih stručnih radova i tvorac je preko 200 naučnih prezentacija na konferencijama i u medicinskim centrima širom svijeta.
MEHMED MEŠA SELIMOVIĆ (1910.-1982.) veliko je ime jugoslovenske književnosti. Rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli. U rodnom gradu završio je osnovnu školu i gimnaziju. Godine 1930. upisao se na studijsku grupu srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Diplomirao je 1934. godine. Prve dvije godine rata živio je u Tuzli, gdje je bio uhapšen zbog saradnje sa Narodnooslobodilačkim pokretom, a u maju 1943. godine prešao je na oslobođenu teritoriju. Tada je postao član Komunističke partije Jugoslavije i član Agitprop-a za istočnu Bosnu. Od 1947. godine živio je u Sarajevu.
VITOMIR VITO NIKOLIĆ (1934.-1994.) bio je crnogorski pjesnik i novinar. Porijeklom Nikšićanin, rođen je 1934. godine u Mostaru, gdje mu je otac bio u vojnoj službi. U aprilu 1941. sa porodicom je izbjegao u Nikšić. Veoma rano ostaje bez majke koja umire od tuberkuloze, 1943. godine Italijani ubijaju njegovog oca, a za vrijeme rata ostaje i bez starijeg brata koji je poginuo od bombe.
NOVAK ĐOKOVIĆ (22.5.1987.) je srpski teniser rangiran od strane Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) na mjestu br.1. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih tenisera svih vremena. Rođen je u Beogradu, kao najstariji sin oca Srđana i majke Dijane. Ima dva mlađa brata, Marka i Đorđa. Prvi put je uzeo reket u ruke u teniskom kampu na Kopaoniku, kada je imao četiri godine. Novak Đoković govori srpski, engleski, njemački, italijanski i francuski jezik.
STIVEN KAVI (1932.–2012.) svrstan je među 25 najuticajnijih Amerikanaca, prema magazinu Tajm. Širio je ideju o tome da svaki čovek može istinski kontrolisati svoju sudbinu dubokim, ali ipak jednostavnim smjernicama. Kao međunarodno priznati ekspert u oblasti liderstva, stručnjak za porodične odnose, nastavnik, konsultant i autor popularnih djela, svojim učenjem pozitivno je uticao na milijone ljudi.
AGATA KRISTI (1890.-1976.) je najobjavljivanija autorka svih vremena. Jedino Biblija i Šekspir premašuju ukupni tiraž njenih djela – prodato ih je milijardu na engleskom jeziku i još milijardu u prijevodu na stotinu drugih jezika. Napisala je osamdeset detektivskih romana i zbirki priča, devetnaest pozorišnih komada, dva memoarska djela i šest ljubavnih romana pod pseudonimom Meri Vestmakot.
LAV NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ (9.9.1828. - 20.11.1910.) jedan je od najvećih ruskih i svjetskih pisaca svih vremena. Poznat je po svoja dva najveća djela, Ana Karenjina i Rat i mir koja slikaju duboku, psihološku i društvenu pozadinu Rusije i njenog društva u 19. vijeku.
NOVAK ĐOKOVIĆ (22.5.1987.) je srpski teniser rangiran od strane Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) na mjestu br.1. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih tenisera svih vremena. Rođen je u Beogradu, kao najstariji sin oca Srđana i majke Dijane. Ima dva mlađa brata, Marka i Đorđa. Prvi put je uzeo reket u ruke u teniskom kampu na Kopaoniku, kada je imao četiri godine. Novak Đoković govori srpski, engleski, njemački, italijanski i francuski jezik.
MARI–ANRI BEJL (1783.- 1984.), poznatiji pod pseudonimom STENDAL, bio je francuski pisac čija se djela smatraju pretečom realizma. Stendal je rođen u Grenoblu 23. januara 1783. godine. Imao je teško djetinjstvo. Kasnije je uspio da proputuje Njemačkom, ali je bio više vezan za Italiju gdje je postao konzul. Većinu svojih djela je napisao u Italiji i objavio pod pseudonimom Stendal. Njegov roman Crveno i crno zasnovan je na istinitom događaju objavljenom u novinskoj hronici. Najpoznatija Stendalova djela su romani Crveno i crno, Parmski kartuzijanski manastir i Rasprava o ljubavi.
DŽ.K.ROULING (1965.) je engleska književnica najpoznatija kao autorka serije knjiga o Hariju Poteru prema kojima su snimljeni i istoimeni filmovi. Nakon diplome na Univerzitetu u Eksteru 1986. godine počinje da radi za Amnesti Internešnel (engl. Amnesty International) u Londonu. Početkom devedesetih putuje u Portugal gdje daje časove engleskog jezika za strance, ali se nakon kratkog braka i rođenja kćeri vraća u Ujedinjeno Kraljevstvo i nastanjuje se u Edinburgu.
DŽILIJEN FLIN (1971.) je rođena u Kanzas Sitiju. Pohađala je univerzitet u Kanzasu gdje je stekla diplome iz engleskog jezika i žurnalistike. U Čikagu je dobila master diplomu iz žurnalistike. Preselila se u Njujork gde je deset godina pisala za Entertejnment vikli. Njen prvi roman Oštri predmeti bio je finalista za nagradu Edgar 2006. i dvostruki dobitnik britanske nagrade Dagger–prva knjiga koja je u istoj godini dobila više od jedne nagrade Dagger.
SAMANTA JANG je škotska spisateljica koja je diplomirala na univerzitetu u Edinburgu 2009. godine. Studirala je antičku i srednjovjekovnu istoriju, što zapravo samo znači da ona voli stare stvari. Od februara 2011. godine, Samanta samostalno objavljuje svoje romane za mlade koji su postali bestseleri na internet portalu Amazon. Izrazito je plodonosna autorka s mnogo objavljenih naslova. Dablin strit je njen prvi roman iz proze za odrasle.
ALEN KAR (1934.-2006.) je britanski pisac i autor mnogih knjiga. Kar je napisao brojne savjetnike i knjige za samopomoć, kao i metode i teorije o prevladavanju raznih zavisnosti. Njegovo prvo i najuspješnije djelo je knjiga Lak način da ostavite pušenje. U ovoj knjizi, kao bivši strastveni pušač, kroz svoje iskustvo razvio je metodu kako se na jednostavan način i dugogodišnjem pušaču može pomoći da prestane pušiti. Karova metoda se razlikuje od drugih metoda odvikavanja činjenicom da su tokom odvikavanja i čitanja knjige pušači u početku nastavili pušiti. Tek nakon što se pročita knjiga pušač "sam od sebe" više ne želi cigaretu, jer ga mentalno oslobađa od emocionalnih i psiholoških asocijacija na pušenje.
SUN CU (VI-V vijek p.n.e.) bio je kineski pisac i mislilac. Prema biografiji iz II vijeka p. n. e, bio je general koji je živio u državi Vu u VI vijeku p. n. e. i bio savremenik velikih kineskih mislilaca, kao što je Konfučije. Prema predanju, kralj Helu je unajmio Sun Cua kao generala oko 512. g. p. n. e. pošto je završio svoj vojni traktat Umijeće ratovanja i tada je država Vu postala jedna od najmoćnijih. Sun Cu je iznenada nestao i o njegovoj smrti nema nikakvih podataka. Njegova teorija postala je sastavni dio vojnih metoda borbe, bilo u napadu ili odbrani, sa oružjem ili bez, a njegovo djelo filozofska osnova za ono što danas poznajemo kao azijske borilačke vještine.
Morgan Skot Pek (1936–2005) bio je psiholog i autor bestselera, najpoznatiji po svojoj prvoj knjizi Put kojim se ređe ide iz 1978. godine. Pek je rođen u Njujorku i odgajan je kao protestant. Sa 13 godina roditelji su ga poslali u prestižnu školu u Nju Hempširu. Pek je u svojim knjigama kombinovao znanja i iskustva koje je stekao u praksi sa religijskim stavovima ljudi koje je upoznao. Pek je bio oženjen Lili Ho i imali su troje djece. Razveli su se 2004, a Pek se potom ponovo oženio. Umro je 2005. u svom domu u Konektikatu od Parkinsonove bolesti.
EKART TOL (1948.) je rođen u Njemačkoj, gdje je i živio prvih trinaest godina. Diplomirao je na Londonskom univerzitetu, a svoj naučnoistraživački rad nastavio je na Kembridžu. Kada je imao 29 godina, doživio je duboku duhovnu transformaciju koja je bukvalno razorila njegov stari identitet i radikalno promijenila njegov život. Sljedećih nekoliko godina posvetio je shvatanju, usvajanju i produbljivanju te transformacije, koja je označila početak snažnog unutrašnjeg putovanja. Ekart ne pripada nijednoj religiji niti tradiciji. Svojim učenjem on prenosi jednostavnu, a ipak duboku poruku, sa bezvremenom jasnoćom drevnih duhovnih majstora: postoji izlaz iz patnje u mir. Ekart danas intenzivno putuje – drži predavanja širom svijeta.
EMILI BRONTE (1818. – 1848.) je engleska književnica i pjesnikinja, zapamćena najviše po njenom djelu Orkanski visovi, koji danas spada u sam vrh klasičnih djela engleske literature. Objavljivala je i pod pseudonimom Elis Bel… Zajedno sa sestrama objavila je jednu pjesničku zbirku, ali autentičan izraz i književnu potvrdu dostigla je svojim jedinim romanom Orkanski visovi (1847.), koji je napisan sa snažnim romantičarskim uticajem ali sa naznakama novog, realistickog pristupa…

  Previous 1 2 3 4 5 6 Previous