EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
 
 
Autori
DON GRIAM rođen je 8. februara 1955. godine u Donsborou, dravi Arkanzas. Kada je imao dvanaest godina njegovi roditelji sa petoro djece, preselili su se u Misisipi. Kao dječak matao je da postane profesionalni bejzbol igrač. Kako nije imao predizpozicije za tu svoju dječačku ambiciju, poslije vrlo napornih i tekih poslova kojima se bavio, a bio je između ostalog i građevinski radnik, upisao je studije prava na Dravnom univerzitetu Misisipija i diplomirao 1981. godine. Deset godina se bavio advokaturom, ua specijalnost mu je bila odbrana optuenih za krivična djela. To iskustvo i poznavanje te oblasti prava svakako će imati ogroman uticaj na knjige koje će napisati i postati najčuveniji pisac pravosudnog trilera ne samo u SAD, već i u drugim zemljama irom svijeta. Kao mlad kadar i pripadnik Demokratske stranke izabran je 1983. godine u Predstavnički dom drave Misisipi i tu dunost će obavljati do 1990. godine.
SILVIJA DEJ (1973.) je autorka koja se s vie desetina romana, nalazi na top-listama najprodavanijih knjiga časopisa New York Times i USA Today, a isti uspjeh postie i u svijetu. Radno iskustvo je sticala baveći se raznim poslovima, od rada u zabavnom parku do posla ruskog lingviste/ispitivača u Obavjetajnoj slubi Vojske Sjedinjenih Američkih Drava. Sada je u potpunosti posvećena pisanju. Publishers Weekly njena djela naziva uzbudljivom avanturom, dok Booklist pie da su bezobrazno zabavna. Prava na prijevod njenih priča prodata su u vie od trideset zemalja sveta. Osvojila je mnoge nagrade za svoj rad. Vie puta je bila finalistkinja izbora za prestinu nagradu RITA Award of Excellence za najboljeg autora ljubavnih romana u Sjedinjenim Američkim Dravama.
ALBER KAMI (1913.-1960.), nobelovac i veliki francuski pisac, rođen je u porodici siromanog zemljoradnika u Aliru. Otac je, ubrzo po dječakovom rođenju, poginuo u čuvenoj bici na Marni u Prvom svjetskom ratu. Kamijevo kolovanje i kasnije studije na Filozofskom fakultetu u Aliru protekli su u svakodnevnoj borbi za opstanak. Kao student je morao sam da zarađuje te udara pečate na vozačke dozvole u alirskoj prefekturi, prodaje automobilske djelove i biljei barometarski pritisak u meteorolokoj stanici. Kami zatim radi u alirskoj radio-stanici, interesuje se za pozorinu umjetnost, a jedno vrijeme radi i sa vlastitom pozorinom trupom. Do sedamnaeste godine, kada mu je dijagnostikovana tuberkuloza, aktivno se bavio fudbalom igrajući na poziciji golmana.
DR EBEN ALEKSANDER III (1953.) već dvadeset pet godina bavi se praktičnim i akademskim radom na polju neurohirurgije. U svom radnom vijeku susreo se sa stotinama pacijenata koji su pretrpeli ozbiljne izmjene nivoa svijesti uslijed kome. Na akademskom planu, potpisan je kao autor ili koautor u preko 150 objavljenih stručnih radova i tvorac je preko 200 naučnih prezentacija na konferencijama i u medicinskim centrima irom svijeta.
MEHMED MEA SELIMOVIĆ (1910.-1982.) veliko je ime jugoslovenske knjievnosti. Rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli. U rodnom gradu zavrio je osnovnu kolu i gimnaziju. Godine 1930. upisao se na studijsku grupu srpskohrvatski jezik i jugoslovenska knjievnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Diplomirao je 1934. godine. Prve dvije godine rata ivio je u Tuzli, gdje je bio uhapen zbog saradnje sa Narodnooslobodilačkim pokretom, a u maju 1943. godine preao je na oslobođenu teritoriju. Tada je postao član Komunističke partije Jugoslavije i član Agitprop-a za istočnu Bosnu. Od 1947. godine ivio je u Sarajevu.
VITOMIR VITO NIKOLIĆ (1934.-1994.) bio je crnogorski pjesnik i novinar. Porijeklom Nikićanin, rođen je 1934. godine u Mostaru, gdje mu je otac bio u vojnoj slubi. U aprilu 1941. sa porodicom je izbjegao u Nikić. Veoma rano ostaje bez majke koja umire od tuberkuloze, 1943. godine Italijani ubijaju njegovog oca, a za vrijeme rata ostaje i bez starijeg brata koji je poginuo od bombe.
NOVAK ĐOKOVIĆ (22.5.1987.) je srpski teniser rangiran od strane Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) na mjestu br.1. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih tenisera svih vremena. Rođen je u Beogradu, kao najstariji sin oca Srđana i majke Dijane. Ima dva mlađa brata, Marka i Đorđa. Prvi put je uzeo reket u ruke u teniskom kampu na Kopaoniku, kada je imao četiri godine. Novak Đoković govori srpski, engleski, njemački, italijanski i francuski jezik.
STIVEN KAVI (1932.2012.) svrstan je među 25 najuticajnijih Amerikanaca, prema magazinu Tajm. irio je ideju o tome da svaki čovek moe istinski kontrolisati svoju sudbinu dubokim, ali ipak jednostavnim smjernicama. Kao međunarodno priznati ekspert u oblasti liderstva, stručnjak za porodične odnose, nastavnik, konsultant i autor popularnih djela, svojim učenjem pozitivno je uticao na milijone ljudi.
AGATA KRISTI (1890.-1976.) je najobjavljivanija autorka svih vremena. Jedino Biblija i ekspir premauju ukupni tira njenih djela prodato ih je milijardu na engleskom jeziku i jo milijardu u prijevodu na stotinu drugih jezika. Napisala je osamdeset detektivskih romana i zbirki priča, devetnaest pozorinih komada, dva memoarska djela i est ljubavnih romana pod pseudonimom Meri Vestmakot.
LAV NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ (9.9.1828. - 20.11.1910.) jedan je od najvećih ruskih i svjetskih pisaca svih vremena. Poznat je po svoja dva najveća djela, Ana Karenjina i Rat i mir koja slikaju duboku, psiholoku i drutvenu pozadinu Rusije i njenog drutva u 19. vijeku.
NOVAK ĐOKOVIĆ (22.5.1987.) je srpski teniser rangiran od strane Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP) na mjestu br.1. Mnogi ga smatraju jednim od najboljih tenisera svih vremena. Rođen je u Beogradu, kao najstariji sin oca Srđana i majke Dijane. Ima dva mlađa brata, Marka i Đorđa. Prvi put je uzeo reket u ruke u teniskom kampu na Kopaoniku, kada je imao četiri godine. Novak Đoković govori srpski, engleski, njemački, italijanski i francuski jezik.
MARIANRI BEJL (1783.- 1984.), poznatiji pod pseudonimom STENDAL, bio je francuski pisac čija se djela smatraju pretečom realizma. Stendal je rođen u Grenoblu 23. januara 1783. godine. Imao je teko djetinjstvo. Kasnije je uspio da proputuje Njemačkom, ali je bio vie vezan za Italiju gdje je postao konzul. Većinu svojih djela je napisao u Italiji i objavio pod pseudonimom Stendal. Njegov roman Crveno i crno zasnovan je na istinitom događaju objavljenom u novinskoj hronici. Najpoznatija Stendalova djela su romani Crveno i crno, Parmski kartuzijanski manastir i Rasprava o ljubavi.
D.K.ROULING (1965.) je engleska knjievnica najpoznatija kao autorka serije knjiga o Hariju Poteru prema kojima su snimljeni i istoimeni filmovi. Nakon diplome na Univerzitetu u Eksteru 1986. godine počinje da radi za Amnesti Internenel (engl. Amnesty International) u Londonu. Početkom devedesetih putuje u Portugal gdje daje časove engleskog jezika za strance, ali se nakon kratkog braka i rođenja kćeri vraća u Ujedinjeno Kraljevstvo i nastanjuje se u Edinburgu.
DILIJEN FLIN (1971.) je rođena u Kanzas Sitiju. Pohađala je univerzitet u Kanzasu gdje je stekla diplome iz engleskog jezika i urnalistike. U Čikagu je dobila master diplomu iz urnalistike. Preselila se u Njujork gde je deset godina pisala za Entertejnment vikli. Njen prvi roman Otri predmeti bio je finalista za nagradu Edgar 2006. i dvostruki dobitnik britanske nagrade Daggerprva knjiga koja je u istoj godini dobila vie od jedne nagrade Dagger.
SAMANTA JANG je kotska spisateljica koja je diplomirala na univerzitetu u Edinburgu 2009. godine. Studirala je antičku i srednjovjekovnu istoriju, to zapravo samo znači da ona voli stare stvari. Od februara 2011. godine, Samanta samostalno objavljuje svoje romane za mlade koji su postali bestseleri na internet portalu Amazon. Izrazito je plodonosna autorka s mnogo objavljenih naslova. Dablin strit je njen prvi roman iz proze za odrasle.
ALEN KAR (1934.-2006.) je britanski pisac i autor mnogih knjiga. Kar je napisao brojne savjetnike i knjige za samopomoć, kao i metode i teorije o prevladavanju raznih zavisnosti. Njegovo prvo i najuspjenije djelo je knjiga Lak način da ostavite puenje. U ovoj knjizi, kao bivi strastveni puač, kroz svoje iskustvo razvio je metodu kako se na jednostavan način i dugogodinjem puaču moe pomoći da prestane puiti. Karova metoda se razlikuje od drugih metoda odvikavanja činjenicom da su tokom odvikavanja i čitanja knjige puači u početku nastavili puiti. Tek nakon to se pročita knjiga puač "sam od sebe" vie ne eli cigaretu, jer ga mentalno oslobađa od emocionalnih i psiholokih asocijacija na puenje.
SUN CU (VI-V vijek p.n.e.) bio je kineski pisac i mislilac. Prema biografiji iz II vijeka p. n. e, bio je general koji je ivio u dravi Vu u VI vijeku p. n. e. i bio savremenik velikih kineskih mislilaca, kao to je Konfučije. Prema predanju, kralj Helu je unajmio Sun Cua kao generala oko 512. g. p. n. e. poto je zavrio svoj vojni traktat Umijeće ratovanja i tada je drava Vu postala jedna od najmoćnijih. Sun Cu je iznenada nestao i o njegovoj smrti nema nikakvih podataka. Njegova teorija postala je sastavni dio vojnih metoda borbe, bilo u napadu ili odbrani, sa orujem ili bez, a njegovo djelo filozofska osnova za ono to danas poznajemo kao azijske borilačke vjetine.
Morgan Skot Pek (19362005) bio je psiholog i autor bestselera, najpoznatiji po svojoj prvoj knjizi Put kojim se ređe ide iz 1978. godine. Pek je rođen u Njujorku i odgajan je kao protestant. Sa 13 godina roditelji su ga poslali u prestinu kolu u Nju Hempiru. Pek je u svojim knjigama kombinovao znanja i iskustva koje je stekao u praksi sa religijskim stavovima ljudi koje je upoznao. Pek je bio oenjen Lili Ho i imali su troje djece. Razveli su se 2004, a Pek se potom ponovo oenio. Umro je 2005. u svom domu u Konektikatu od Parkinsonove bolesti.
EKART TOL (1948.) je rođen u Njemačkoj, gdje je i ivio prvih trinaest godina. Diplomirao je na Londonskom univerzitetu, a svoj naučnoistraivački rad nastavio je na Kembridu. Kada je imao 29 godina, doivio je duboku duhovnu transformaciju koja je bukvalno razorila njegov stari identitet i radikalno promijenila njegov ivot. Sljedećih nekoliko godina posvetio je shvatanju, usvajanju i produbljivanju te transformacije, koja je označila početak snanog unutranjeg putovanja. Ekart ne pripada nijednoj religiji niti tradiciji. Svojim učenjem on prenosi jednostavnu, a ipak duboku poruku, sa bezvremenom jasnoćom drevnih duhovnih majstora: postoji izlaz iz patnje u mir. Ekart danas intenzivno putuje dri predavanja irom svijeta.
EMILI BRONTE (1818. 1848.) je engleska knjievnica i pjesnikinja, zapamćena najvie po njenom djelu Orkanski visovi, koji danas spada u sam vrh klasičnih djela engleske literature. Objavljivala je i pod pseudonimom Elis Bel Zajedno sa sestrama objavila je jednu pjesničku zbirku, ali autentičan izraz i knjievnu potvrdu dostigla je svojim jedinim romanom Orkanski visovi (1847.), koji je napisan sa snanim romantičarskim uticajem ali sa naznakama novog, realistickog pristupa

  Previous 1 2 3 4 5 6 Previous