EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
ČETIRI TRAGEDIJE
Izdavač:  Laguna

ISBN:  9788652110223

Prevodilac:  Živojin Simić.

Broj stranica:  290

Format:  20cm

Povez:  Broš

Pismo:  Latinica

Godina izdanja:  2012

Mjesto izdanja:  Beograd.


Cijena:1176.00  din
Sa popustom: 1058.40 din
   

„Ali ne budite ni suviše krotki, već neka vas uči vaše rođeno osjećanje mjere: udesite radnju prema riječi, a riječ prema radnji, i naročito se starajte da nikad ne prekoračite granice prirode. Jer svaka takva pretjeranost promaši cilj glume, čiji je zadatak, u početku i sad, bio i jeste da bude, tako reći, ogledalo prirode: da vrlini pokaže njeno sopstveno lice, poroku njegovu rođenu sliku, a samom sadašnjem pokolenju i biću svijeta njegov oblik i otisak.“ Hamlet, Treći čin, scena druga

Renesansni duh najvećeg pjesnika i dramskog pisca engleskog jezika ostavio nam je bezvremeno naslijeđe, a njegovi junaci postali su metafore i simboli ljudske prirode. Romeo i Julija su oličenje snažne mladalačke ljubavi koja se u svom najvećem poletu suprotstavlja društvenim normama; Hamlet je najprovokativniji tragični junak jer postavlja pitanja o smislu ljudskog života; Magbet je kraljoubica zaslepljen ubilačkom strašću, a kralj Lir otac koji se kobno ogriješio o roditeljsku ljubav. 

Šekspirove tragedije nas opominju na značaj etike kao ličnog izbora pojedinca jer njegovi junaci zbog svog izbora neminovno stradaju. Ideali kojima oni streme možda nisu po mjeri ovog svijeta, ali je zato svaka tragedija izraz opšteljudskih i neprolaznih istina. Zbog toga nas Šekspirova slika vrline i poroka duboko uznemiruje i provocira, a majstorstvo njegovih stihova odzvanja kao neprekinuti eho vijekovima.
 

Preuzeto sa sajta izdavača

 
 
Komentari čitalaca            -          Ostavi komentar