EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
 
 
VITOMIR VITO NIKOLIĆ

VITOMIR VITO NIKOLIĆ (1934.-1994.) bio je crnogorski pjesnik i novinar. Porijeklom Nikšićanin, rođen je 1934. godine u Mostaru, gdje mu je otac bio u vojnoj slubi. U aprilu 1941. sa porodicom je izbjegao u Nikšić. Veoma rano ostaje bez majke koja umire od tuberkuloze, 1943. godine Italijani ubijaju njegovog oca, a za vrijeme rata ostaje i bez starijeg brata koji je poginuo od bombe.

 Nakon rata, ivio je u sirotištu sve do 18 godine. Većinu svog ivota proveo je u Nikšiću, ivio je u siromaštvu i volio je kafanski ivot.  Cijelog ivota bolovao je od plućnih bolesti izazvanih teškim ivotnim okolnostima, i zbog toga je bio čest posjetilac bolnica i sanatorijuma. Stalno je bio u sukobu s vlašću, zbog čega je neko vrijeme bio u zatvoru.

Prve knjige poezije koje Vito Nikolić objavljuje su: Drumovanja i Sunce, hladno mi je. Ove zbirke poezije izdaje sam, bez izdavača, te sam snosi troškove njihovog izdavanja.

Od 1969. Vitomir Nikolić je ivio u Podgorici. Radio je kao novinar u listu Pobjeda do 1991. godine, kada je zbog nepristajanja na ratnohuškačku uređivačku politiku u tom listu dobio otkaz. Za taj list piše kratke priče pod naslovom Crnom Gorom, putem i bespućem.

Ponekad je priređivao knjievne večeri u kafanama, pred brojnom publikom koju je znao da razgali i uzbudi svojim stihovima. Pisao je i pjesme za djecu, od kojih su se neke našle u čitankama za osnovce. Zadnjih godina, pred smrt, zgroen surovošću nove ratne i poratne jave, nije učestvovao na knjievnim manifestacijama, i rijetko je izlazio iz kuće.

Vitomir Vito Nikolić preminuo je tiho, u snu, u svom stanu u Podgorici 10. septembra 1994. godine.