EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
 
 
Franc Kafka

FRANC KAFKA (3. jul 1883. -  3. jun 1924.) je bio poznati i uticajni češki pisac jevrejskog porijekla kojeg kritika danas smatra jednim od najvećih autora XX vijeka. Stilom pisanja Kafka je pripadao avangardi, pravcu iz srednje faze modernizma, ali je svojim djelovanjem uvelike uticao na brojne stilove kasnog modernizma, uključujući i egzistencijalizam. Njegova najznačajnija djela, pripovijetka Preobražaj te romani Proces i Zamak prepuni su tematike koja predstavlja arhetipove psihofizičke brutalnosti, sukoba na relaciji roditelji - djeca, likova na zastrašujućim putovanjima i mističnih transformacija.

Kafka se školovao za advokata. Po završetku pravnog fakulteta, Kafka se zaposlio kao osiguravatelj. Zbog nedostatka slobodnog vremena i društvenog života, Kafka je preferirao komunikaciju preko pisama, ostavivši iza sebe stotine pisama među kojima su i ona pisana ocu, vjerenici Felice Bauer te najmlađoj sestri, Otli. Kafka je imao problematičan odnos sa svojim autoritativnim ocem koji će uvelike uticati na njegovo pisanje.

Tokom njegovog života, samo je mali broj Kafkinih djela štampan. Kafkina nedovršena djela, uključujući i romane ProcesZamak i Amerika, nisu štampana do nakon njegove smrti, a većinu ih je izdao njegov prijatelj MaKS Brod, ignorišući tako Kafkinu želju da mu se djela unište nakon smrti. Kafka nije dovršio nijedan svoj roman, a spalio je gotovo 90% vlastitog opusa.

Kafka je umro 3. juna 1924. godine. Čini se kako je uzrok smrti bilo gladovanje - bol u grlu (usled tuberkuloze grkljana) bila je, očito, toliko snažna da Kafka nije mogao jesti, a kako tada još uvijek nisu postojale druge metode hranjenja, nije postojao način da se nahrani. Kafka je tokom života bio anonimac, ali slavu je smatrao nebitnom. Ipak, stekao ju je ubrzo nakon smrti.