EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
 
 
Anri Bejl Stendal

MARI–ANRI BEJL (1783.- 1984.), poznatiji pod pseudonimom STENDAL, bio je francuski pisac čija se djela smatraju pretečom realizma.

Stendal je rođen u Grenoblu 23. januara 1783. godine. Imao je teško djetinjstvo. Kasnije je uspio da proputuje Njemačkom, ali je bio više vezan za Italiju gdje je postao konzul. Većinu svojih djela je napisao u Italiji i objavio pod pseudonimom Stendal. Njegov roman Crveno i crno zasnovan je na istinitom događaju objavljenom u novinskoj hronici. Najpoznatija Stendalova djela su romani Crveno i crnoParmski kartuzijanski manastir i Rasprava o ljubavi.

Iz njegove autobiografije ivot Anrija Brijara saznajemo da mu je majka, koju je iznimno oboavao, umrla na porođaju kada je imao sedam godina. Taj događaj ne samo da je odredio njegovo djetinjstvo, već je odredio njegov kasniji ivot. Otac mu je bio „poboni građanin koji je mislio samo na zaradu“. Odgojio ga je djed Anri Ganjon, ljekar koga se Stendal sjeća kao „ljubaznog i zabavnog“. Djed mu je bio obrazovan i posvećivao mu je panju, čitao mu je i uticao na to da zavoli knjievnost. Vrlo rano Stendal čita Molijera, Voltera, Horacija…

Sa 13 godina upisuje se u Centralnu školu u Grenoblu, počinje da se drui sa vršnjacima, stiče prijatelje i izuzetno je uspješan u matematici. Zahvaljujući baš matematici, dobija stipendiju i sa 16 godina upisuje Politehničku školu u Parizu. Zapošljava se u Ministarstvu rata.  Kada se Napoleon proglasio carem, 1804. godine imenovao je Stendala za prvog konzula u Italiji. Dvije godine kasnije vraća se u Pariz i kao oficir Napoleonove armije i prati neposredno, na bojnom polju Bonopartine vojne uspjehe u Nemačkoj, ukidanje Svetog Rimskog carstva, stvaranje Rajanske konfederacije. U autobiografiji kae da je tim događajem, oficirskim pozivom „bio potpuno opijen, lud od sreće i radosti.“ U Italiji je napisao: ivot HajdnovIstoriju slikarstva u Italiji i putopis Rim, Napulj, Firenca. Pod sumnjom da šuruje sa karbonarima, tajnim grupama koje su se borile protiv restauracije monarhije i koje su se raširile po Apeninskom poluostrvu Stendal je protjeran iz Italije. Vraća se u Pariz, grad u kome je napisao neka od najvanijih djela: studiju Rasin i Šekspirivot Rosinijev i svoje kapitalno delo Crveno i crno.

Pred kraj ivota, vraća se u Pariz 1841. godine pošto je predhodno ostao bez poloaja, prilično bolestan. Piše pod pseudonimima: Luiz Aleksandar, Bombe, Anastas de Sarpijer.

Umro je u proljeće 1842. godine. Posthumno su objavljena mnogobrojna njegova djela, među kojima još jedan roman, Lisjan Leven.