EUR    |   RSD    |  KM           Prijava   |  |    Registracija   |  Kontakt  |  Pomoć  |  O nama
 
 
 
Lav Nikolajević Tolstoj

LAV NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ  (9.9.1828. - 20.11.1910.) jedan je od najvećih ruskih i svjetskih pisaca svih vremena.  Poznat je po svoja dva najveća djela, Ana Karenjina i Rat i mir koja slikaju duboku, psihološku i društvenu pozadinu Rusije i njenog društva u 19. vijeku.

Bio je esejist, dramatist, kritičar i moralni filozof, i pored svega pacifista i ljevičar. Svojim naprednim, nenasilnim idejama otpora uticao je na kasnije ličnosti kao što su Martin Luter King i Gandi.

Proglašen je za najboljeg pisca u poslednjih 200 godina i to od strane 125 američkih i britanskih književnika koji su učestvovali u anketi koja je trajala više godina.

Rođen je u Jasnoj Poljani u Rusiji, od oca Nikolaja Iliča Tolstoja i majke Marije Nikolajevne (rođ. Vokonski). Bio je izdanak jedne od najznačajnijih ruskih grofovskih porodica, koja je već nekoliko vijekova Rusiji davala mnoge generale, diplomate i pisce.

Dugo godina imao je tutore, ali nakon smrti roditelja 1830. brigu o njemu su preuzeli najbliži rođaci. Na Kazanjskom Univerzitetu je studirao pravo i orijentalne jezike, nakon što je 1844. napustio studije arapsko-turske filologije. Ubrzo i to napušta, podučavajući se samostalno, a započinje i vođenje dnevnika, koji piše do kraja života. Dugo vremena je provodio u Moskvi i Sankt Peterburgu. Napuštajući seoski život, odlazi u južnu Rusiju, gdje je njegov brat služio u Krimskom ratu. Ubrzo kao dobrovoljac započinje službu u vojsci, i piše svoje prvo autobiografsko djelo Detstvo (Djetinjstvo), što mu je donijelo priznanje i otvorilo mu put u književne vode. Nakon povratka, otvara školu u Jasnoj Poljani za seosku djecu i piše o progresivnim teorijama školovanja.

Kasnije djelo Otročestvo (Dječaštvo) kao i prethodno, usredsređuje se na psihološku i moralnu karakterizaciju heroja od njegove desete do kasnijih godina. Prikazuju svježu, idiličnu sliku ranog djetinjstva, nevinosti i radosti, ali i pripovjedačevu opservaciju. Godine 1855. pojavljuju se Sevastopoljske priče, vjerovatno autobiografsko djelo o mladiću koji je prisiljen na vojnu službu. Dana 23. septembra 1862. vjenčao se sa Sofijom Andrejevnom Bers, kćerkom moskovskog fizičara, s kojom je imao trinaestoro djece, od koje je petoro umrlo u ranom dobu. Iako je žena iz njegovih ranih dnevnika doznala za brojne Tolstojeve ljubavne afere, što on nije sakrivao, imali su skladan bračni odnos i porodičnu sreću, što je njemu omogućilo da nesmetano radi na najvećim djelima.

Vjeruje se da je Tolstoj umro od zapaljenja pluća u Astapovu, na železničkoj stanici 1910. godine, nakon što je usred zimske noći napustio dom. Imao je 82 godine.